dinsdag 15 oktober 2013

Uitstap naar Roeselare


India: de voorbereiding:
Om naar het inleefatelier India te Roeselare kunnen gaan, was er heel wat voorbereiding nodig. We kregen van Studio Globo een koffer vol materialen om het leven in India beter te leren kennen.

Op een speelse manier maakten we kennis met de Indiase kinderen Nandini, Cheyten en Aiden. Daar de meeste Indiërs hindoes zijn, leerden we ook veel over het hindoeïsme. O.a. over hun vele goden, zoals Ganesha, Brahma, Murugan,…. en we speelden hun gebed, de Puja, na.
We proefden ook van hun lekkere eten. We maakten zelf bananenlassi. Mmmmm.

Geniet even mee: klik hier.
India: het inleefatelier.
Eindelijk kunnen we naar het "echte" India. Met ons vliegtuigticket in de hand stappen we de vlieger op. Sommige namen in Mumbai nog de trein naar Karur en stapten dan nog enkele uren verder tot in Malaipatty.

In het dorp, Malaipatty, ervaarden de kinderen hoe het leven daar is door zelf in een rol te stappen. Ze kregen opdrachten alsof zij daar zouden leven: pongalrijst koken, rijst planten en oogsten, het probleem met het watertekort proberen oplossen,...

In de stad Mumbai ervaarden de kinderen het drukke leven van de stad. Werk zoeken aan het station, domestic worker spelen,... Sommige kinderen hadden een legaal huis en anderen een stoepwoning (illegaal). Op een bepaald moment kregen ze de boodschap dat alle woningen zouden afgebroken worden zodat men er winkelcentra en appartementen kon bouwen. De kinderen hielden een sangham (bijeenkomst, vergadering) en zochten naar oplossingen.

Uiteindelijk gingen de kinderen van de stad naar het dorp om het Pongalfeest (oogstfeest) te vieren.

Klik hier voor enkele sfeerbeelden.
Aquafin:

Toen we toekwamen in het domein viel dit het eerste op: de stank.
We werden opgewacht door de gids van aquafin om zo door te gaan naar de vergaderzaal. Daar kregen we de uitleg over wat er binnen komt en buiten gaat en hoe het vuile water verwerkt wordt tot proper water.

Eerst is er de voorwas waar het grofvuil, olie en vet, zand en grind uit het water gehaald worden.
Dan worden er tijdens de hoofdwas bacteriën en lucht aan het water toegevoegd. Die bacteriën lusten zeer graag afvalstoffen en als de bacteriën volgevreten zijn, verzwaren ze en zakken zo tot op de bodem.

Dat water gaat tenslotte naar de nawas. Daar wordt dat gezakte slib van de bodem weggeschraapt. Een deel gaat terug naar de hoofdwas en een ander deel wordt gedroogd en gebruikt om elektriciteit mee op te wekken.
Het propere water kan nu terug naar de rivieren. Op die manier worden onze rivieren terug gezonder!
Klik hier voor de foto's.
Verslag door Aäron Van Beneden

donderdag 3 oktober 2013

Scholenveldloop

Vol spanning wachtten onze leerlingen op de langverwachte veldloop!
Zal ik de eerste zijn? Hoe snel zal ik dit jaar kunnen lopen?
Anderen waren er dan liever niet bij, maar deden toch hun uiterste best! Want deelnemen is nog altijd belangrijker dan winnen.
Hieronder ziet u de winnaars van een medaille
Leander Van Hautegem, Adhémar Tanghe, Hanna Gutiërrez Orozco.
Joppe Fourneau, Naja Strumane, Sulamite Mani Djeuda, Senne Bostijn.
Milan Roeland , Lucas Tillieux, Teo Van Beneden
Klik hier om de andere foto's te bekijken
Proficiat aan alle winnaars en vooral aan alle deelnemers!

maandag 2 september 2013

Welkom in het zesde leerjaar




We zijn met stoere jongens en lieve meisjes en zoals de slogan zegt:

“Hoe we er ook uitzien of zijn, in L6 is het superfijn!”